Sätta kakel och klinker

Tips om vad du bör tänka på när du väljer fix, fog och verktyg


När du valt kakel eller klinker och skall gå vidare är det bra med lite basfakta om vilka verktyg som krävs och vilket material som rekommenderas för att få det att fungera och fästa


Viktigast är att ALLTID läsa på materialets anvisningar om hus det skall användas och vad som rekommenderas för att eventuella garantier skall uppfyllas.


Fogmassa

Breda eller smala fogar? förr var det en säkerhetsåtgärd eftersom husen ”satte sig”. Numera kan du välja storlek på bredden av fogen efter vad du själv tycker passar bäst. Bästa hållbarheten har den rena, naturligt grå fogen. Den finns i olika nyanser. Färgade och vita fogar är pigmenterade, och suger lättare åt sig smuts. Undvik vit fog som lätt blir smutsig i utrymmen som lätt utsätts för smuts som till exempel kök. Kakelfog massan är gjord av finare sand, klinkerfog massan för golvplattor av grövre sand. Läs alltid på förpackningen, om tillverkarens anvisningar.


Fixmassa

För att fästa kakel- eller klinkerplattor finns två alternativ, lim eller fix. fix brinner snabbt och måste användas direkt. Ett färdigblandat lim fäster på alla material och glöm inte, läs alltid på förpackningen, om tillverkarens anvisningar.


Verktyg

För att kunna utföra plattsättningen behövs en del verktyg då detta är grunden till bra resultat. Det går ju inte att skruva i en spik med skruvmejsel så ta en del av de tusenlappar du tjänar på att göra arbetet själv och skaffa rätt verktyg! det finns allt från enklare gör det själv kit till proffsverktyg, vad du behöver beror naturligtvis på om det är en stor eller litet jobb som skall göras samt vilken typ av material du har valt att använda. När man ska skära eller borra i tätsintrade plattor som granitkeramik kan det ibland krävas vattensåg eller speciella borrkronor (dessa går att hyra).


Det här behöver du för att sätta kakel och klinker:

•Tandspackel / Fixkam - med rätt storlek på taggningen. Jämnar ut och räfflar fästmassan. För vägg: minst 6 mm tagg. För golvklinker: minst 8 mm tagg. För mosaik: 4 mm tagg.

•Kakelkryss, för att få jämna fogspringor, olika storlekar för olika brädd.

•Fogsnöre för att få rätta avstånd, kan också användas på samma sätt som kakel kryss. .

•Tumstock

•Snickarpenna

•Vattenpass

•Pensel

•Roller

•Kakelskärare

•Kakeltång

•Kakelfil

•Kakelborr

•Fogbalja

•Fogbräda

•Svamp med handtag

 

Vilken platta till vilken yta?

Kakel på vägg och klinker på både golv och vägg. Klinker har ett betydligt tätare gods än kakel vilket innebär att den tål golvslitage mycket bättre samt är i de allra flesta fall även frosttålig (utomhus), fråga leverantören.


Vad är kakel?

Kakelplattor är glaserade. Glasyren ger en tät, matt eller blank yta som gör en kakelklädd vägg lätt att städa. Kakelplattor har jämförelsevis med klinker ett poröst gods och används normalt på väggar, och endast inomhus, i vårt klimat.


Vad är klinker?

Klinkerplattor är ett mer tätsintrat gods med låg vatten absorption. Den huvudsakliga skillnaden mellan kakel- och klinkerplattor är att klinker med sitt tätare gods har bättre hållfasthetsegenskaper och därmed tål slitage, kemikalie- och frostpåverkan bättre. Går att använda på både golv och vägg. för att användas utomhus måste det vara frostsäkert, fråga återförsäljaren innan ni köper.


Borra i kakel eller klinker?

Behöver du borra i kakel eller klinker? Det bästa är om du kan borra i fogen för att göra minst skada, men om du ändå är tvungen att borra i kaklet så är det en del du bör tänka på.
Se till att köpa hem silikon, maskeringstejp och en bra kakelborr.


Det kommer hela tiden nya material för att göra täta våtrum, kontrollera med återförsäljarna och vad som står på respektive förpackning.


Bra länkar:


http://www.sakervatten.se/hem


https://www.gvk.se/


Montera maskeringstejp och märk ut med en penna var du skall borra, detta för att inte borren skall glida omkring på den hala kakel ytan och göra fula märken


OBS Viktigt! använd INTE hammarborrning för då kan kaklet gå sönder.


Borra försiktigt. När ditt hål är klart fyller du det med tätande silikon som blir som fuktspärr så ingen fukt kommer in. Efter silikonet trycker du in en plugg som bör vara i samma storlek som borret. Torka sedan bort det överflödiga silikonet.